Kerstpakketten Wijn en Culinair

05 okt 2016

wijn-en-culinair-blog-kerstpakket

Wijn en culinair. Een duo dat zich fantastisch laat combineren. Zeker als het duo feestelijk verkleed gaat als kerstpakket. En dat doet het stel al sinds het begin van de 19e eeuw, toen boerenknechten en meiden een mand vol wijn en lekkers meekregen naar huis.

Kerstpakket als waardering voor de boerenknecht
Het kerstpakket is een traditie die zo’n twee eeuwen geleden is ontstaan. De plattelandsbevolking in Nederland en Engeland ging op pad om boerengezinnen fijne kerstdagen te wensen. Als bedankje ontving men een plak krentenwegge met spijs en een glas wijn of een beker warme chocolademelk. Ook de boerenknechten en meiden, die op Tweede Kerstdag huiswaarts keerde om die dag met de eigen familie te vieren, kregen een mand vol lekkere en nuttige etenswaren mee. Wijn en culinair golden toen al als geschikt én gewaardeerd kerstgeschenk: boerenkaas, worst en een fles wijn waren veel gegevens producten. Niet alleen maakte dat gebaar Kerstmis voor het personeel extra feestelijk, de boeren gaven daarmee ook aan het harde werken te waarderen.

Kerstpakket door de eeuwen heen
Ambachtslieden namen het voorbeeld van de boeren al snel over. Ook zij gaven medewerkers met Kerstmis een pakket. Meestal zat er eten en drinken in het pakket. Kleine presentjes deden hun intrede. In de loop der jaren namen steeds meer bedrijven en organisaties dit kerstgebaar over. Zelfs militairen die de kerstdagen in het buitenland doorbrachten kregen een kerstpakket. Zo zond Nederland kerstpakketten naar Batavia, toen Nederlands-Indië nog een Nederlandse kolonie was.

Kerstpakket anno 2016
Ruim 200 jaar na het ontstaan is er aan de traditie weinig veranderd. Nog altijd zijn de food-geschenken, eventueel aangevuld met een gadget, erg populair. De moderne twist zit ‘m in de thema’s die de pakketten krijgen. Van Italiaans tot biologisch en van vis en vlees tot wijn en bier. Ook de gedachte achter het eindejaarsgeschenk is in al die jaren gelijk gebleven: de medewerker bedanken voor de inzet van het afgelopen jaar. Twee eeuwen na dato staat het duo wijn en culinair nog altijd sterk.