Is uw kerstpakket aftrekbaar in 2017?

14 jun 2017

De belastingregels omtrent giften, personeelsvoorzieningen en relatiegeschenken veranderen regelmatig. Het is dan ook niet zo vreemd dat hier bij werkgevers nogal eens verwarring over bestaat. In dit artikel zetten we de wetgeving nog eens op overzichtelijke wijze voor u op een rijtje, zodat u weet of en in welke mate uw kerstpakketten van de belasting aftrekbaar zijn in 2017.

Maximaal 1,2% van totale loonsom aftrekbaar van belasting

De belastingregels op het gebied van kerstpakketten en andere relatiegeschenken staan omschreven in de zogenaamde Werkkostenregeling (WKR). Deze regeling bestaat al lange tijd, maar is sinds 2015 aangepast. De opzet is hierdoor niet alleen eenvoudiger geworden, maar ook vermindert het de administratieve lasten waar u als werkgever mee te maken krijgt.

Daar waar u als werkgever in het verleden in moest spelen op tal van complexe regeltjes, is de situatie tegenwoordig duidelijker. De belangrijkste factor waar u namelijk rekening mee moet houden, is de totale loonsom van uw organisatie. U mag maximaal 1,2% van dit bedrag aan uw medewerkers schenken in de vorm van onbelaste giften zoals een kerstpakket.

Gebruikelijkheidstoets voorwaarde voor belastingvrije kerstpakketten

Natuurlijk zitten er wel enkele haken en ogen aan deze regeling. Zo heeft de branche waarin u actief bent, invloed op het totale bedrag dat u belastingvrij mag schenken. De zogenaamde gebruikelijkheidstoets schrijft voor dat uw totaaluitgave aan kerstpakketten maximaal 30% mag verschillen van andere aanbieders in uw branche.

Kortom; geven uw concullega’s aanzienlijk minder uit dan u van plan bent te besteden, kan het zijn dat uw gewenste kerstgeschenken niet aftrekbaar zijn. Het is daarom een verstandig idee om dit vooraf even te controleren bij uw boekhouder. Hiermee voorkomt u dat u na de kerstdagen voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Ook andere giften mogelijk in de vrije ruimte

Onder de 1,2% van de totale fiscale loonsom van uw onderneming, hoeven natuurlijk niet noodzakelijkerwijs alleen kerstpakketten te vallen. Zo kan het zijn dat u deze vrije ruimte ook wilt gebruiken om belastingvrij personeelsfeestjes, onkostenvergoedingen en materiële bonussen aan uw personeel te schenken.

In dat geval is een kleiner deel van uw kerstpakketten logischerwijs aftrekbaar van de belasting. Welke keuze u ook maakt – wij adviseren u hier aan het begin van elk jaar goed over na te denken. Het belastingvrij schenken van kerstpakketten aan uw relaties en medewerkers is een fantastische mogelijkheid, die u moet afzetten tegen andere mogelijke giften in de vrije ruimte.